Vajdaság
A vér életet jelent: Eredményhirdetés a magyarkanizsai Vöröskereszt irodalmi és képzéművészeti pályázatán
Betűméret:             

Idén is a véradás volt a központi témája annak a pályázatnak, amit a Vöröskereszt magyarkanizsai szervezete hirdetett meg az emberbaráti szervezet hete alkalmából. A díjkiosztót csütörtök délután a Művészetek Háza előcsarnokában tartották, ahol meg lehetett tekinteni a legjobban sikerült képzőművészeti alkotásokat, illetve felolvasták a legjobb fogalmazásokat is. A legjobb munkákat díjazták, az elismeréseket Cseszkó Mónika, a helyi szervezet titkára adta át.

Május 8-a a Vöröskereszt napja, s hosszú évek óta ilyenkor mindig végig járjuk az iskolákat, s minden elsős osztályban beszélünk a diákoknak a Vöröskeresztről, nyilatkozta portálunknak Hodik Erzsébet, a kanizsai Vöröskereszt elnöke:

- Elmondjuk, miért alakult meg a szervezet, hogyan dolgozik és milyen elvek alapján. A gyerekek így kapnak egy képet a munkánkról. Pályázatokat is hirdetünk, amelyeken részt vehetnek. Különböző akciókat szervezünk, elsősegélynyújtási tanfolyamra kerül sor. A vér életet jelent című pályázatunkat is minden évben meghirdetjük. A pedagógusok ilyenkor beszélnek a gyerekeknek, hogy mi is a véradás, a nagyobbak pedig ezt már tudják. A középiskolákba mi is elmegyünk, a végzős diákoknak tartunk előadást. Rájuk, mint leendő aktív véradókra is számítunk. Elmondjuk nekik, hogy bármikor bekapcsolódhatnak a véradásba, amikor úgy érzik, kedvük van, nem fáradtak, egészségesek. Jellemző, hogy a társaságból valamelyik barátjuk vért ad, s azután már többen jönnek a legközelebbi alkalomra. Van, amikor a szülőkkel érkeznek. A családi véradás nagyon fontos, s nagyon szépen működik.

Bicskei ibolya, a Községi Tanács szociális kérdésekkel és egészségüggyel foglalkozó tagja is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

- A Vöröskereszt hetének idei rendezvényeire nagyon gazdag programokkal készültek. Minden napra volt valamilyen aktivitás. Az egyik legfontosabb, hogy az elsősöket is beavatták a munkájukba, kis ajándékkal is kedveskedtek nekik. Nagyon fontos felhívni a gyerekek figyelmét a Vöröskereszt munkájára, illetve a véradásra, mert most azon van a hangsúly. Fontos az is, hogy a véradással megmenthetik embertársaik életét. Az önkormányzat nagyon büszke a községi Vöröskeresztre, mert nagyon aktívak, sok mindent szerveznek nemcsak ezen az egy héten, hanem az egész év folyamán.

Bicskei ibolya megtekintette a rajzkiállítást. Mint mondta, nagyon érdekes meglátásban ábrázolják azt a gyerekek, hogy nekik mit jelent a véradás, hogy mit hallottak róla.

A pályázat eredménye:

IRODALMI ALKOTÁSOK

Általános iskolások:

1. Hubai Enikő, 8.oszt, Oromhegyes

2. Újházi Zsóka, 6.c, J.J.Zmaj ÁI

2. Bagi Anna, 6.oszt, Oromhegyes

3. Bognár Krisztóf, 8.b, J.J.Zmaj ÁI

Dicséret: Fejős Edina, 8.oszt, Oromhegyes


Középiskolások kiemelt alkotásai:


Bata János, 2-10, MMIK

Baráti Bence, 2-2, MMIK


KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÁSOK


Általános iskolások:

1. osztály:

1. Remete Zoé, Oromhegyes

2. Kalmár Dávid, Oromhegyes

3. Cakó Kristóf, Tóthfalu

3. Peić Nataša, Orom

2. osztály:

1. Döme Sári, Oromhegyes

2. Kocsis Kevin, Oromhegyes

3. Hana Obadić, J.J.Zmaj ÁI

3. osztály:

1. Petrić Sara, Magyarkanizsa

1. Bajusz Anna, Oromhegyes

2. Szalma Ármin, Oromhegyes

3. Özvegy Bálint, Orom

3. Bálint Lilien, Horgos

4. osztály:

1. Döme Lili, Oromhegyes

1. Vida Annabella, Oromhegyes

2. Hubai Olivér, Oromhegyes

3. Kovács Lara, J.J.Zmaj ÁI

Dicséret: Varga Petra, Kispiac

5. osztály:

1. Hubai Réka, Oromhegyes

2. Molnár Vajda Petra, Oromhegyes


Dícséretben részesülő középiskolások:

Lunc Viola, MMIK

Sándor Valentina, MMIK

Kelemen Henrietta, MMIK

Krizsán Igor, MMIK

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Muzslyán ma két májusfát is állítottak, az egyiket a Parton, ahol a közösség már több évtizede élteti ezt a hagyományt, a másikat pedig a Muzslai Petőfi Sándor MME vállalják magukra, már huzamosabb ideje. A partiakat kancsika durrogtatása, illetve Babinszki Enikő trombitamuzsikája ébresztette kora reggel, hat óra...
2024. MÁJUS 1.
[ 14:44 ]
Egykor Kishegyesen sok évtizedes hagyománya volt a májusfa állításnak. A falu több pontján, általában forgalmas utcasarkokon állították fel zeneszó kíséretében. Dr. Szőke Anna néprajzkutató javaslatára tavaly újraélesztettek a hagyományt. A tűzoltóotthon melletti portán nemzeti színű szalagokkal és egyéb...
2024. MÁJUS 1.
[ 9:38 ]
Öt ellenzéki párt lépett ma koalícióra Szabadkán, hogy Szabadka az Erőszak Ellen - Szabadkát Választom - Nela Tonković elnevezésű listával együtt vegyen részt a soron következő helyhatósági választásokon. A koalíciót a Demokrata Párt, a Szerbia Népi Mozgalma, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga - Vajdaságiak, a...
2024. ÁPRILIS 30.
[ 15:55 ]
Beolvasás folyamatban